Antibioticacursus 1e lijn

Antibioticacursus

Antibiotica zijn één van de meest gebruikte geneesmiddelen in Nederland. Het bekendste antibioticum is penicilline, het belangrijkste medicijn van de twintigste eeuw. Penicilline was namelijk het eerste middel waarmee de mens zich kon beschermen tegen infecties. Helaas brengt het gebruik van antibiotica ook risico’s met zich mee. Het belangrijkste nadeel is dat door antibioticagebruik resistente bacteriën kunnen ontstaan.

Deze cursus zal huisartsen voorzien van kennis en hulpmiddelen om het gebruik van deze essentiële medicijnen in de dagelijkse klinische praktijk te verbeteren. Aan de hand van voorbeelden zal de cursus belichten hoe antimicrobiële stewardship-principes kunnen worden toegepast op veel voorkomende casuïstiek. We zullen de werkingsmechanismen, indicaties, doseringen en bijwerkingen van de belangrijkste antibioticaklassen behandelen. Er zal worden ingegaan op de activiteit en effectiviteit van deze middelen tegen verschillende micro-organismen en hun toepassing bij verschillende infectiebeelden.

Welke antibiotica zijn er, hoe werken ze, hoe moeten ze gebruikt worden? Omdat antibioticaresistentie meer en meer voorkomt, benadrukken we de rol die jij als arts kunt spelen bij een juist gebruik van antibiotica.

Verantwoorde inzet van antibiotica betekent niet alleen een reductie van het antibioticum gebruik, maar ook de keuze van het juiste middel in een bepaalde situatie. In deze cursus voor huisartsen worden werkingsmechanismen, indicaties, doseringen en bijwerkingen van de belangrijkste antibioticaklassen behandeld, waar mogelijk aan de hand van Nederlandse richtlijnen. Er zal worden ingegaan op de verscheidene ziektebeelden uit de praktijk de activiteit van deze middelen tegen verschillende micro-organismen en hun toepassing bij verschillende infectiebeelden. De opgedane kennis zal gedurende de cursus getoetst worden met  interactieve vragen en natuurlijk met de mogelijkheid tot discussie.

Indicaties

Bijwerkingen

Doseringen

BRMO

Therapie

5 en 6 november 2021

Amstel Boathouse Amsterdam

Alexander Fleming – uitvinder van penicilline

Programma

Programma Dag 1
09:30 Inschrijving en Ontvangst
10:00 Introductie
10:20 Inleiding bacteriologie
11:00 Pauze
11:15 Microbiologische diagnostiek
11:45 β-lactam antibiotica
12:30 Lunch
13:15 Luchtweginfecties
13:45 Macroliden, clindamycine, tetracyclines
14:15 Urineweginfecties
14:45 Pauze
15:30 Nitrofurantoïne, fosfomycine, co-trimoxazol
16:15 Interactive casuïstiek UWI en LWI
17:00 Einde
Programma Dag 2
09:00 SOA
09:30 Fluorchinolone, Metronidazol
10:00 Gastro-intestinale infecties en Clostridium
10:30 Pauze
11:00 Ziekte van lyme
11:30 Diabetische voet, bijtwonden, brandwonden
12:00 KNO, Oogheelkunde en topicale therapie
12:30 Antibiotic Stewardship
13:00 Lunch
14:00 Resistentie ESBL/MRSA/BRMO
15:00 Pauze
15:15 Interactieve casuïstiek en Quiz
15:50 Evaluatie
16:00 Einde

Sprekers

Informatie

BETALING
Betaling vindt plaats via iDEAL of creditcard.

2021 Euro
Huisarts, Revalidatiearts, Specialist Ouderengeneeskunde € 575
HAIO € 450
Student € 300

ANNULERING
Uitsluitend schriftelijk. Bij annulering tot uiterlijk 2 maanden voor de eerste cursusdag wordt het overgemaakte bedrag
onder aftrek van €35,00 aan administratiekosten gerestitueerd. Bij annulering tot 1 maand voor de eerste cursusdag wordt 50% van het overgemaakte bedrag onder aftrek van administratiekosten gerestitueerd. Vanaf 1 maand voor de inschrijving is deze echter bindend en de kosten van de aangegeven opties zijn dan volledig verschuldigd. Bij een tekort aan inschrijvingen kan het zijn dat de cursus wordt afgelast onder restitutie van het volledige bedrag.

ACCREDITATIE
De cursus is geaccrediteerd door Accreditatie Bureau Cluster 1 (Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten) voor 10 punten.

Wij heten u bij dezen van harte welkom.

Locatie

Amsterdam

Amstel Boathouse

Het Amstel Boathouse is een veelzijdige locatie, maar valt nog meer op dankzij zijn mooie ligging in het Martin Luther Kingpark. Het uitzicht over de Amstel is magnifiek, je bent er echt even uit. het Amstel Boathouse is goed bereikbaar met met de auto en OV en er is voldoende parkeergelegenheid.

Amsteldijk 223, 1079LK Amsterdam

tel: 020 221 1505

http://www.amstelboathouse.nl

Contact